Je naravno živilo, ki ga iz nektarja ali rastlinske mane proizvajajo medovite čebele. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov večina cvetic, ki ga oprašujejo žuželke. Po večini je sestavljen iz vode in sladkorjev, med katerimi so najpogostejši glukoza, fruktoza in saharoza. Čebele nektar oz. mano, nabrano v naravi, v panju zgostijo in obogatijo s svojimi žlezami ter odložijo v celice satovja. V zrelem medu je 14 – 20 % vode, 75 – 80 % sladkorjev, ostanek pa so različne zelo koristne snovi. Med točimo šele takrat, ko je dovolj zrel, to pomeni, da ne vsebuje preveč vode, in ko čebele z voskom zaprejo celice satovja. Po navadi je med poimenovan po rastlini, na kateri so čebele nabirale nektar oz. mano.
Čebelji pridelki
Med
Med vsebuje zdravilne lastnosti kot encime, naravne mineralne snovi, vitamine, antioksidante, beljakovine. Med je lahko prebavljiv zaradi enostavnih ogljikovih hidratov. Ima protibakterijske lastnosti. Kristaliziran med je znak pristnega naravnega medu. Najbolj znane vrste medu so cvetlični, lipov, akacijev, kostanjev, gozdni, smrekov, hojev med.
Propolis
Je najmočnejši pridelek čebel, s protibakterijskim, protiglivičnim, protivirusnim, protibakterijskim, protivnetnim delovanjem, zato ga uporabljamo za lajšanjem številnih težav. Je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni obrambno mesto. Uporabljamo ga v prehranski, kozmetični in farmacevtski industriji.
Matični mleček
Je najdražji in najbolj bogat pridelek žlez čebel. Z njim čebele krmijo do 3 dni stare čebelje ličinke, matico pa vse njeno življenje. Matični mleček ima izjemno bogato hranilno vrednost. V ljudski medicini ga uporabljajo za zniževanje krvnega tlaka, pri težavah z kožo, sladkorni boleznimi, menstrualne težave in pri številnih drugih tegobah. Uživamo ga v majhnih količinah.