Med, ki ga imenujemo tudi tekoče zlato in ga cenimo kot posebno darilo narave lahko uporabimo tudi v kulinariki. Najpogosteje si med namažemo na kos kruha, uporabljamo ga kot naravno sladilo predvsem za čaj, zelo uporaben pa je tudi v kulinariki, saj gas lahko dodajamo mesnim jedem ,ribam, omakam, marinadam in pekovskemu pecivu.
Prilagamo vam nekaj enostavnih medenih receptov.
Zapečen krompir z medom v oblicah:
– 100 g cvetličnega medu
– 800 g krompirja
– 150 g čebule
– 2 jedilni žlici paradižnikove mezge
– 2 jedilni žlici sesekljanega timijana
– 4 stroki česna
– Sol, poper,
– Olivno olje
Krompir olupimo in narežemo na srednjo debele kolobarje. Premažemo ga z olivnim oljem in ga postavimo v pekač eden zraven drugega. Pri temperaturi 185 stopinj ga pečemo 10 minut. Čebulo olupimo in jo zelo na drobno sesekljamo in zdušimo na olivnem olju. Dodamo stisnjen česen, med paradižnikovo mezgo, sesekljan timijan, sol in mleti poper. Z nastalo mešanico premažemo zgornjo plast na pol pečen krompir in ga pri nekoliko nižji temperaturi ( 160 stopinj) pečemo še toliko časa, da se zmehča.
V medu mariniran piščančji file s pomarančno omako ( za 3 osebe)
– 100 g kostanjevega medu
– 600 g piščančjega fileja
– 0,5 dl oljčnega olja
– 2 stroka česna
– 2 čajni žlici sesekljanega svežega origana ( lahko tudi posušenega )
– 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
– Sol, mleti poper
– Maščoba za pečenje
– Kokošja osnova za zalivanje
– Sok 1/2pomaranče in lupino
– 10 g masla
Česen olupimo in ga stisnemo, dodamo oljčno olje, med, sesekljan origano, naribano limonino lupinico, začinimo s soljo in poprom ter dobro premešamo. V nastalo marinado vložimo piščančje fileje, pokrijemo s PCV folijo in vse skupaj postavimo za 2 uri v hladilnik. Segrejemo ponev primerno za pečenje na žaru, jo premažemo z maščobo in zlato-rumeno spečeno sočne piščančje fileje. Med pečenjem fileje zalivamo s kokošjo osnovo. Pečene fileje vzamemo iz ponve, dodamo košček masla in zgostimo z jedilnim škrobom. Omako po potrebi zalivamo z jušno osnovo, da dobimo primerno gostoto. Na koncu dodamo pomarančni sok in lupino. Fileje vrnemo v omako in dušimo 3 minute. Fileje razrežemo in oblijemo z omako.
Kruh z orehi in medom
– 1 kg gladke moke
– 1 kocka svežega kvasa
– 450 ml mlačne vode
– 300 g orehovih jedrc
– 1 čajna žlička soli
– 3 velike žlice cvetličnega medu
V 2 dl mlačne vode vmešamo eno veliko žlico medu, nadrobimo kvas, dodamo dve veliki žlici mehke moke, posodo pokrijemo ter pustimo vzhajati 10-15 minut. Moko presejemo in vanjo vmešamo vzhajan kvas, dodamo 2,5 dl mlačne vode, orehe, sol in zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 2 uri. Po tem času ga pomokamo in oblikujemo hlebec. Položimo ga na pekač, ki smo ga pred tem premazali z maslom in pomokali. Preko hlebca trikrat prečno zarežemo z ostrim nožem in pustimo ponovno vzhajati eno uro. Kruh pečemo na 220 stopinj 55 minut. (Na dnu pečice dodajte glinasto posodico z vodo.)
Koromač v solati z avokadom in dimljenim lososom
– 60 g medu (akacija)
– 200 g radiča
– 100 g dimljenega lososa
– 400 g koromača
– 1 pomaranča
– 1 avokado
– 1 dl jogurta
– Gorčica
– Oljčno olje
– Sol in mleti poper
Radič in koromač očistimo, operemo in narežemo na tanke trakove. Avokado olupimo in narežemo na kocke. Vse skupaj pokapamo s pomarančnim sokom. Dekorativno zložimo na krožnike ter prelijemo z mešanico jogurta, medu, gorčice, oljčnega olja, soli in popra. Po vrhu dodamo še dimljen losos. Solato potresemo s pomarančno lupino in ponudimo.
NAJ MEDI TER DOBER TEK!