Medene pijače so lahko brezalkoholne (medeni napitek v obliki koncentrata ali soka) ali alkoholne (medica, medeno žganje, medeni liker, medeno pivo in peneča medica).
Za vse medene pijače je osnovna surovina najkakovostnejši med. Aroma pijače je odvisna od botaničnega izvora medu, torej od tega, kje so čebele nabirale nektar ali mano. Slovenija je eno najbogatejših biotskih območij Evrope, zato pridelujejo vrhunski med z bogato aromo in pestrostjo okusov. Za pripravo medenih pijač najpogosteje uporabljamo cvetlični, gozdni, lipov ali kostanjev med. Od vrste medu je odvisna tudi svetlejša ali temnejša barva pijače.
Medeni napitek ali brezalkoholna medica
Je osvežilna pijača iz medu in z dodatki po želji (cimet, meta, limona). V poletnih dneh je primerno ohlajena in razredčena z vodo odlična osvežilna pijača.
Medica – medeno vino
Je najbolj razširjena in najstarejša pijača. Je proizvod alkoholnega vrenja v vodi raztopljenega medu. Vsebuje 9-15 vol % alkohola, ki nastane z alkoholnim vrenjem medene raztopine. Poznamo suhe, polsladke in sladke. Za poznavalce je medica obilje harmoničnega okusa in užitkov. Medico pijemo ohlajeno na 6-8stopinj kot aperitiv ali pa kot desertno pijačo ob sladicah.
Medeno žganje
Je destilat medice. Za proizvodnjo medenega žganja moramo najprej proizvesti kakovostno medico, ki mora čim bolj povreti. Z destilacijo take medice dobimo medeno žganje. Medeno žganje vsebuje 32-55 vol % alkohola. Delamo ga iz vseh vrst medu (razen akacijevega ne), najprimernejši so aromatični medi. Primerno ohlajenega pijemo kot aperitiv.
Medeni liker
Je žgana pijača, ki je narejena iz medenega ali sadnega žganja, ki smo mu dodali med. Medeni liker mora imeti značilen vonj in okus po medu ter vsebovati 16-35 % alkohola. Medeni liker lahko obogatimo z različnimi dodatki, kot npr.: ameriški slamnik, smrekovi vršički, višnjami,…
Medeno pivo
Ima 5-6 % vol. Alkohola. Lahko je temno ali svetlo pivo, od običajnega piva se razlikuje po aromi dodanega medu, saj je v postopku izdelave del sladu nadomeščen z medom.
Peneča medica
Je rezultat vrhunskega znanja slovenskih izdelovalcev medenih pijač. Vsebuje 9,5- 15 vol. % alkohola. Lahko je suha, polsuha, polsladka in sladka. Penečo medico izdelujejo po klasični (šampanjski) metodi iz različnih vrst medu. Celoten postopek izdelave peneče medice traja najmanj 2 leti. S podaljšanjem časa zorenja se kakovost peneče medice še izboljšuje. Točimo jo ohlajeno na 6-8 stopinj v kozarcih, v katerih lahko opazujemo dolgotrajno igrivost drobnih mehurčkov.Uživanje peneče medice je pravo doživetje, primerno za izredne priložnosti.
Prva predstavitev peneče medice je bila 11.11.2005.
Medeni kis
Je naravni proizvod, narejen iz medu in vode, s pomočjo alkoholnega in ocetno – kislinskega vrenja. Tako dobljen kis vsebuje 5% ocetne kisline. Odlikuje ga bogat in poln okus, ki pa ni sladek.
Medena bovla
Je lahka, osvežujoča, mehurčkasta pijača s pridihom naravne sladkobe.
RECEPT:
– Sadje po želji narežemo na kocke.
– V posodo k sadju dodamo breskvin kompot, ki bo dal prijetno sladkost. Dodamo še nekaj rezin limete in meto za dodatno svežino.
– V posodo dodamo 0,5 l sladkega medenega vina in 0,75 l polsladke peneče medice.
– Po želji dodamo tudi malo ruma ali konjaka.
– Dodamo gazirano vodo in ledene kocke.